Material Mattersmaterialized spatial experiments


Dock renovation + (roof) extension

dock

Renovation and roof extension

The owner of a small, former harbour master’s house situated next to the Oosterschelde area said she missed the view on the watery landscape. A higher situated room or space was needed and came into being by means of a addtion on the roof construction. This wish for a ‘room with a view’ resulted a large additonalsimultaneous give th= and renovation of the rest of the house. The newly created space fits between the orginalwithin the rafters, adds light and air to both the old and the new space, adapts to the existing structure of the house, and allows the owner to look over the dikes. The roof construction can therefore be regarded a dock: a connection allowing humans to move between water and land.   In search of the right detailing and materiality, this project is in collaboration with designer / cabinet-maker Rinze Born (who takes care of the staircase, closets and window frames).

Start construction: September 2017

 

Lucidextension

In close collaboration with Jan Schevers from OAO (Open Architecture Office)

The Lucid annex is a ground-floor guesthouse commissioned by Jan and Marlène Westra. Over the course of time, the couple’s multi-layered residence did not match their personal needs. Thus, the simple yet very detailed garden house of over 90 square meters came into being. The wooden frame was produced by means of a CNC-milling technique, meaning that the structure was cut with such precision that the use of window frames became redundant. As a consequence, the minimal glass façade was created that enables the abundance of daylight to gently enter the elongated space. The combination of a high-tech production method and low-tech, pragmatic ingenuity resulted in a constructive aesthetic of the space. In more than one way, Jan Westra’s architectural body of thought resonates in the final design. 

Jan Westra is the former dean of the faculty of engineering at TU Eindhoven and an architect himself. 

Schellensrenovation

The Schellensfabriek is an old textile factory that has long lost its original function. Therefore, a redevelopment was needed. The idea of an architect as a maker became a reality since the office was built self-handed. This resulted in a fun and dynamic construction process in which building itself became an ingredient of the architecture.

Resensing Spaceresearch by design

In what ways can the use of a computer within the architectural design process enrich or deplete the (sensorial) experience of a space? Resensing Space is an investigation into the discrepancy between the (3D or rendered) image of a space and its physical experience. By means of a survey, several students and professors from the Faculty of Architecture were asked about their opinions of a 3D-rendered image of a space. After the survey, the rendered space was built by making use of thin, white cardboard panels and the survey participants were invited to visit the actual space. Whilst the 3D rendered space was thought of as ‘very white’ and ‘sterile’, the actual space was described with words such as ‘serene’ and ‘calm’. The resilience and transience of the cardboard material truly defined the atmosphere of the designed space. It made clear that the component of materiality – a component that is very decisive in the physical experience of a space – remains absent in the digital sphere and is, therefore, in need of special attention during the architect’s (digital) design process.

Ratio 1:2extension + renovation

Ratio 1:2 is an existing house that needed to be made into two residencies. The rebuilding and renovation resulted in an LAT (Living Apart Together) situation for both the current and befriended future resident. The new resident, family of architect Jan de Jong, wanted to have her annex build in the spirit of her father’s architectural style. De Jong’s style was known for the ratio between mass and openness, the austere character, and the use of the so-called ‘plastic constant’. The plastic constant – a follow-up and expansion of the golden ratio – is an architectural ratio that involves a series of interrelated ratios. Mindful of De Jong’s heritage, a rhythmic interplay between heavy brick columns, white walls, concrete beams and the spatial distribution of light makes for an interlaced unity of the old and the new. 

Blowspatial study


Entering Anatomyinstallation + exposition

Buildings are like bodies. The construction of a building can be regarded its skeleton, the exterior its skin, the rooms its guts, and the wires its veins. Entering Anatomy is a research project in which the relation between body and space is investigated. The first phase of the project was shown during Dutch Design Week 2016 and consisted of a skeleton made from construction stamps and wooden slats. By using the building materials as independent elements – without covering them up – new value is assigned to them. The construction material and the construction itself are no longer temporary or undesirable.

Memorabiliafurniture

Cupboard
160 x 100 x 50
Reused and new mahogany wood

A mahogany wooden cupboard made for a client who moved from (South-)Africa to The Netherlands. The client owned a corner desk that did not fit into her new accommodation and therefore needed to be partly sawn off. These sawn off parts were used to make the cupboard’s upper shelf that now serves as a display for the client’s collection of souvenirs and memorabilia from the African continent. Today, the old desk as well as the new cupboard is situated in the client’s new office. Memorabilia combines the old and the new in both a material and immaterial manner.

Prozafurniture

Stoel in proza-vorm

Proza is een literatuurvorm die kunstig in elkaar gezet kan zijn, maar waarbij de vorm nooit overheersend of extreem is (in tegenstelling tot poëzie). Proza gaat veelal over het alledaagse, maar daarbinnen wordt wel gebruik gemaakt van het zetten van de klemtoon; oftewel, het benadrukken van een bepaald element of een detail.